dimarts, 9 de febrer del 2010

Cuatro continua fent “show” del maltractament animal

Escric aquest post amb la pell de gallina, així que espero que em perdoneu el punt d'exaltació dels meus comentaris.

Diumenge, de casualitat, vaig veure un trosset de Desafio Extremo, un programa de Cuatro en que el presentador, Jesús Calleja, viu aventures per tot el món intentant "sobreviure". Aquest cop era a Groenlàndia.

Jesús Calleja sempre m'havia semblat un tiu simpàtic, em feia gràcia veure com convertia en les seves narracions una pluja en un huracà, com volia fer creure que unes butllofes als peus eren terribles ferides insuportables, i com se li escapava en moltes ocasions el riure per sota el nas explicant totes aquestes aventures.

Aquest cop no em va fer gens ni mica de gràcia. Anava en un trineu tibat per gossos, intentant imitar l'estil de vida dels Inuits, una tribu esquimal que realment sobreviu a Groenlàndia. La cosa es va començar a complicar quan veig que Calleja comença a cridar als gossos i a fuetejar-los. Vaig intentar veure un tros més del programa, però no vaig poder, els gemecs dels gossos que rebien les fuetejades m'ho van impedir.

Avui, al programa Arucitys de 8tv, han mostrat més imatges d'aquest capítol, les que jo no vaig poder acabar de veure. En aquestes es veien com un gos quedava atrapat sota del trineu, com plorava i gemegava, i com Calleja el treu d'allà, amb un menyspreu intolerable, amb el gos que semblava mig mort.... i com començava a criticar-los, dient que aquells gossos eren com chihuahuas, que corrien menys que un 600... i evidentment, més fuetejades.

Aquestes imatges no han deixat indiferents a l'audiència, i Calleja a corregut a escriure en el seu blog un missatge per intentar "rentar-se la imatge". En aquest missatge diu:

El desafío en Groenlandia consistía en alcanzar el glaciar de Humboldt en trineo de perros como lo hacen los inuit (popularmente conocidos como esquimales), una forma de vida ancestral a punto de extinguirse. Nosotros hemos contado con veracidad cual es la convivencia de los inuit y sus perros (que por cierto quieren y respetan, porque dependen de ellos).

Em sembla perfecte, però a diferència dels Inuit, vostè senyor Calleja està participant en un show televisiu, la seva vida no penja d'un fil en cap moment, i em sembla totalment desafortunat que per continuar la farsa del seu programa s'hagi de veure com vostè fueteja i menysprea uns pobres gossos sense cap mena de necessitat.

Hi ha moltes maneres de tractar els gossos que tiben d'un trineu, i sinó que els hi preguntin als concursants de la Pirena, per exemple.

Yo soy el primer defensor de los animales. Tengo 4 en mi casa, se llaman: Bhutan (san molledo), Babu (pastor alemán), Dago (pastor alemán), y Jule (Bouvier de flanes). Dos de estos perros los adopte en la perrera municipal. Los quiero y los cuido, son una auténtica familia para mí.

Sincerament, senyor Calleja, no entenc com una persona que conviu amb 4 gossos pot tractar a uns altres de la manera com vostè ho va fer en el seu programa. I que consti, Desafio Extremo és un programa editat, no és en directe. És a dir que les imatges que ens mostren en el programa han estat seleccionades. No em vull ni imaginar el que podríem veure en les imatges que no es van emetre per televisió....

Creo que os ha causado impacto la escena en la que los perros se atascan bajo el trineo. Eso es habitual en el manejo de estos vehículos, los perros no sufren ningún daño. En cada ocasión salen del revoltijo debajo de la nieve que les acolcha y se incorporan a la manada sin más; ni heridas, ni rasguños, además los trineos están adaptados con un gran espacio debajo precisamente para eso, alojar los perros que se cuelen sin ningún riesgo para ellos.

He vist aquestes imatges, per que volia escriure aquest post amb coneixement de causa. Mentre el gos estava grinyolant atrapat a sota el trineu, vostè senyor Calleja estava fent broma sobre que semblaven chihuahuas en comptes de gossos de trineu. Aquell gos estava atrapat per una pota, i vosté sense cap mena d'escrúpols el comença a tibar com si s'hagués enganxat una branca en comptes de la pota d'un gos. Ho trobo totalment patètic, lamentable, em fa fàstic.

En cuanto al manejo del látigo, se hace de forma que el chasquido se produce en el aire, hacia la izquierda o derecha, para que sepan a donde dirigirse, según oigan el ruido, y delante de los perros nos poneos también con el látigo para que no echen a correr y perder el transporte.

Lamentablement té vostè senyor Calleja molt mala punteria, ja que va ser pels cops de fuet que rebien els gossos que vaig tindre que canviar de canal. I repeteixo, potser hauria d'intentar imitar als mushers de debó, els que no necessiten el fuet per a que els seus gossos corrint i vagin en la direcció que ells volen.

Es la realidad, que fielmente hemos contado Los perros inuit son una raza muy brava, semi-lobos, no se parecen a los perros que conviven con nosotros en nuestras casas, y por ello debes estar al tanto en el trato con ellos.

Li asseguro, senyor Calleja, que si jo soc el gos que queda atrapat a sota el trineu, i m'intenta treure de la manera com vostè ho fa, a la primera saccejada li engrapu una queixalada que li faria adonar-se de la realitat d'una vegada.

Per cert, senyor Calleja, en aquesta foto que de casualitat és la única que he trobat on es veu vostè amb els gossos, es pot observar clarament com es tract
en de semi-llops indomesticables i molt diferents als que conviuen a casa nostre.


De todas formas os pido disculpas si algunos planos os han molestado. Intentaré corregir eso en el futuro, os lo aseguro.

Tantdebó ho corretgis, vosté i la seva cadena. De moment, Cuatro continúa fent apologia del maltractament animal en els seus programes. Només cal veure algun episodi del Encantador de Perros, on ja es recomanen fins i tot collars d'impulsos elèctrics en algun dels seus capítols. O "Bienvenidos a la tribu", un altre programa farsa on s'intenta fer creure que una família viurà amb nadius de tribus estranyes perdudes pel món, i per demostrar-ho es fan sacrificis d'animals en directe i coses per l'estil.

No veig cap necessitat ni trobo cap mena de gràcia ni ètica haver de maltractar o sacrificar animals per fer més creïble un show televisiu. Que les persones facin el circ que vulguin amb les seves vides a la tele, són lliures d'escollir. Que es faci circ amb animals, i el que és més, que es faci un show de la seva mort o de les males maneres en que els tracten certes persones, ho trobo indignant.


2 comentaris:

Unknown ha dit...

Abans de ser " Cuatro" ( canal propietat de Telecinco ) era el " Canal + " del grup Sogecable, i ja feien corrides de toros a totes hores durant la feria de St.Isidro. Segueixen igual.... Va ser un dels motius per els cuals em vaig donar de baixa del digital + fa anys.

David.

Leti ha dit...

Quin fàstic de tio i de programa. Sort que no el vaig veure. No entenc com permeten que s'emetin imatges de maltracte als animals. Espero que donades les crítiques de la gent algú prengui mesures.
Jo també tinc un bloc sobre gossos: www.vadegossos.blogspot.com
Com que el teu m'ha agradat l'agrego al meu. Salutacions canines.