dilluns, 7 de febrer del 2011

ENSINISTRADOR CANÍ: Professió Mediatitzada [Consideracions legals i ètiques de l'ensinistrament de gossos]

La professió d'ensinistrador caní ha experimentat en els últims anys un augment de popularitat: llibres que tracten sobre el comportament dels gossos, revistes, foros a internet, fins i tot programes de televisió setmanals com "El Encantador de Perros" i "Malas Pulgas". 

Evidentment, la oferta de professionals també ha augmentat aprofitant el ressó mediàtic de la televisió: etòlegs, ensinistradors, conductistes, educadors, psicòlegs canins, ensinistradors cognitius...
L'enorme oferta de professionals, junt amb la creixent popularitat del sector, fa necessària la regulació de la professió per evitar casos d'intrusisme professional, mala praxis i competència deslleial.
No obstant, a Catalunya la professió d'ensinistrador caní no està regulada. No existeix en l'actualitat cap títol ni curs de formació oficial que garanteixi que el professional que es contracta tingui els coneixements necessaris per a exercir com a ensinistrador caní.  

Així doncs, en què s'ha de fixar un propietari a l'hora de contractar els serveis d'un professional del comportament caní?

Aquestes són alguna de les preguntes que s'intenten respondre en el document que us presento en aquest post. ENSINISTRADOR CANÍ: Professió mediatitzada [Consideracions legals i ètiques de l'ensinistrament de gossos] és un recull de la legislació catalana i espanyola sobre la professió d'ensinistrador caní, on es defineixen els buits legals que existeixen actualment en aquest sector tant a Catalunya com a Espanya. 

A més, es fa un ampli anàlisi sobre l'efecte que programes com "El Encantador de Perros" i "Malas Pulgas" poden tenir tant per la societat com pels propis animals. D'aquesta manera, analitzarem des d'un punt de vista científic i ètic les tècniques d'ensinistrament que es mostren en aquests programes.

El document inclou els resultats i l'anàlisi de dades d'una enquesta realitzada a 100 persones.

En el treball també he realitzat una entrevista a Tomàs Camps Morey, president del grup d’etologia d’AVEPA (Asociación Veterinarios Especialistas en Pequeños Animales), i a Jaime Vidal (Santi), educador i ensinistrador caní autor dels llibres "Colores en el viento" i "Adiestra a tu perro en positivo". 

Aquest document va destinat a aquells propietaris que creuen que l'educació dels seus gossos és realment important, i volen estar informats sobre quin tipus de professional contracten i quins mètodes d'ensinistrament utilitzarà. 

També, i molt especialment, va dedicat a tots els grans companys de professió que tinc,  a tots els ensinistradors i educadors canins que em trobo a cada seminari, a cada curs, aprenent i millorant, mai estancant-se en les seves idees, i disposats a compartir els seus coneixements. Espero que aquest document els resulti útil.

Versió en espanyol:

ADIESTRADOR CANINO: Profesión Mediatizada                                                            


Versió en català:
ENSINISTRADOR CANÍ: Professió Mediatitzada                                                            

Per últim, només em queda afegir que qualsevol opinió, crítiques, preguntes, etc. no dubteu en posar-vos en contacte amb mi o, millor encara, escriure un comentari al post del blog. Se que compto amb uns quants seguidors, a veure si us animeu i fem el blog més dinàmic!


Si estàs interessat en aquest tema, llegeix l'article que Javier López-Cepero, profesor de la Universidad de Sevilla, sobre aquest treball:



Més informació sobre l'estat actual de la regulació a l'estat español: