dilluns, 15 de març de 2010

Curs de Gossos Detectors

El 27-28 de febrer i 13-14 de maig vaig assistir al curs de Gossos Detectors impartit per Jaime Vidal (Santi), de Bluenitdogs. Durant el curs, de 32 hores de duració, s'adquireix la formació necessària per a poder ensinistrar gossos que busquin i detectin qualsevol olor (des de menta o cafè fins a estupefaents o explosius), així com també en la recerca de persones desaparegudes.


Jaime Vidal és educador caní i entrenador de gossos especialistes (detectors). En el seu currículum conten, entre d'altres:

  • Responsable de la preparació i entrenament dels gossos de rescat de la Unitat Canina Protecció Civil-Bombers de Rescat y Salvament de Martorelles.
  • Operatius de seguretat amb gossos detectors, en diversos tipus d'events: concerts (Paul Mc Cartney, Rolling Stones, Bruce Springsteen, etc...),. Forum Universal de les Cultures Barcelona 2004, Grans Premis Fórmula 1, etc...
  • Col·laboració en diferents estudis sobre gossos detectors de substàncies químiques, a més de col·laborar amb l'associació GEPTO (Grup d'estudi i Protecció de les tortugues) i el CRT de l'Albera (Centre de reproducció de les tortugues) en l'ensinistrament de gossos detectors de tortugues de terra.
  • Autor del llibre "Colores en el Viento", de Kns Ediciones.

Tenia ganes de poder fer aquest curs, i no m'ha decepcionat. El que he aprés no només és aplicable a l'ensinistrament professional de gossos detectors i de rescat, sinó també a l'hora de dissenyar jocs d'estimulació mental per a gossos amb problemes de comportament.

De la mà d'en Santi he après les diverses fases de l'ensinistrament de gossos detectors, des de la introducció de la olor fins al marcatge, i ho he pogut practicar tan amb el meu gos com amb d'altres.

En quan a l'apartat de rescat i salvament amb gossos, hem treballat amb un mètode diferent al que utilitzava quan estava al grup ERIE de recerca i rescat amb gossos de Creu Roja. Això m'ha permès conèixer un nou sistema d'ensinistrament i de treball, que comporta avantatges i inconvenients respecte al que jo utilitzava, i que em permet ampliar els meus coneixements i integrar els aspectes que més m'agraden de cada sistema per augmentar al màxim la probabilitat d'èxit de les recerques.

En definitiva, i com era d'esperar, un dels millors cursos del Santi, un gran ponent i defensor dels animals, però sobretot un grandíssim educador, i així ho demostra cada cop que el veig treballant amb un gos. Evidentment, és un altre ferm defensor de que els gossos de treball professional han de viure en una llar amb els seus propietaris i no en gàbies ni caneres, no només pel seu benestar, sinó com a part indispensable per a assegurar un treball de qualitat.

I per acabar, m'agradaria fer una última referència a en Santi; si avui dia escric aquest blog, és en una grandíssima part, gràcies a ell. Així que gràcies, sempre ho tindré present.

I ara... a començar a treballar!