dimarts, 5 de maig del 2009

Agressivitat entre gossos, per Monique de Roeck

Aquest pont de maig he tingut l'enorme privilegi d'assistir al seminari "canine-canine aggression", per Monique de Roeck. Durant els tres dies es van tractar de manera pràctica casos d'agressivitat dirigida a d'altres gossos, donant especialment importància al llenguatge del gos: saber què ens està dient en tot moment, per què actua de la manera que ho fa, i com corregir-ho.

La Monique de Roeck és una ensinistradora professional que treballa a Bèlgica. Ensinistra tot tipus de gossos de treball, des de gossos d'assistència i pigalls, fins a policies i detectors d'estupefaents. A diferència de molts altres ensinistradors de gossos de treball, la Monique no utilitza en cap moment el càstig; ella basa el seu mètode a entendre el llenguatge dels gossos, per poder comunicar el que ella vol i que ho entenguin. A casa seva viu actualment amb 10 gossos, 5 seus i 5 que està entrenant per a persones amb discapacitats.

La veritat és que poder veure-la treballar durant aquests dies i parlar amb ella ha estat una experiència que recordaré sempre. És una persona que s'entén amb els gossos quan treballa amb ells, que veus "el feeling" que hi ha entre els dos.

A més, dilluns va oferir la possibilitat d'impartir "classes particulars", i hi vaig assistir amb el meu gos Tuti. Vam fer un treball amb un altre gos i em va fer reflexionar sobre un parell de coses que no havia tingut en compte i que crec que seran la base de nous progressos amb el meu gos.

Un 10 pel seminari, pels continguts, per lo molt que he après, pels seus ajudants (uns cracks), i per la Monique, que m'ha encantat. Aquest seminari ha estat organitzat per Blue Nit Dogs i l'Associació Catalana de Gossos d'Assistència.



3 comentaris:

montse ha dit...

Hola Mariona!!
Jo també vaig disfrutar molt d'aquest seminari i crec que ens haurà aportat coses boníssimes. Ahir ja vaig estar treballant amb en Negrito la seva concentració, posant-lo a treballar en un parc nou per ell, amb moltes olors i amb un plat de menjar suculent al mig, i va treballar molt concentrat, sense mirar-se el plat ni olorar el terra. Vaig acabar deixant-lo assegut fent un "quiet" davant el plat i quan el vaig cridar només tenia ulls per a mi i va venir directament saltant sobre el plat. I sense corretja. Fantàstic!

Cris ha dit...

sona molt interessant aixo que expliques ... (com pots veure m'estic llegint el teu blog a l'inversa)

Pel que vaig veient l'agresivitat entre gossos es pot controlar i erradicar, sempre i quan tambè hi hagi bona voluntat i esforç per part de l'amo ... però (i ara ve una reflexio jejeje) què passa quan el perill ve de fora? és a dir quan el teu gos es tranquil però se li acosta un gos agressiu? com el pots ajudar / defensar de l'altre? com atures, x ex, un pastor aleman que es llença sobre la teva gossa de 5kg? i l'agressió que mostren alguns gossos envers els gats, es possible canviar-la?

tant sols son preguntes que em faig tot sovint...

Unknown ha dit...

Hola Cris!

doncs si, l'agressivitat entre gossos no és un tema impossible, es pot treballar i els resultats són fantàstics (i molt molt gratificants).

A veure, en casos que no controles com el del pastor alemany. El meu gos, per exemple, tenia (i té) problemes amb altres mascles. Per tan, jo sempre evito anar a parcs i llocs on ser que la gent deixa anar solts als gossos, per evitar que s'acostin i el meu gos pogués reaccionar.

Si tot i així em pasés que el meu gos va lligat i un s'acosta, aquí cuidado: primer observo el gos que s'acosta, si utilitza un llenguatge correcte o no. Després el meu gos (i al estar lligat és més possible que es senti amenaçat i reaccioni, així que cuidado). Si veig que es pot liar, però encara no ha passat res, em poso molt lentament entremig dels gossos i intento agafar l'altre (pk no molesti al meu) i espero a que el seu amo el vingui a buscar. Si és massa tard per fer això, simplement queda defensar el meu gos, encarant-me amb l'altre gos. Per suposat és la última de les opcions, però abans que facin mal al meu gos m'hi encaro jo. La majoria de gossos, si una persona s'hi encara sense por, reculen... però hi ha un risc molt elevat d'acabar mossegat. O sigui que, altre cop, cuidado.

I intentar evitar al màxim aquestes situacions.