dilluns, 20 d’abril del 2009

Seminari "Canine aggression revisited"

El cap de setmana del 18 i 19 d'abril vaig tenir el privilegi d'assistir al seminari "Canine aggression revisited", al Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona, amb dos ponents de luxe, Daniel Mills i Kendal Sheperd.


Daniel Mills és el primer especialista en Medicina Veterinària del Comportament reconegut per la Royal College of Veterinary Surgeons, i ara és un dels professors més coneguts d'aquesta disciplina. És cap del departament de Ciències Biològiques de la Universitat de Lincoln.
Kendal Sheperd és una de les més prestigioses autoritats canines en el Regne Unit i una atenta observadora de les relacions entre gossos i famílies humanes. Considera que totes les mossegades de gossos, per lleus que siguin, són una tragèdia evitable i un símptoma clar de la falta de comprensió entre aquestes espècies interdependents. Es va llicenciar a la Universitat inglesa de Bristol i va ser la primera veterinària acreditada per la Association of Animal Behaviour. Entre d'altres ha escrit un llibre per a nens anomenat "NIÑOS, NIÑAS Y PERROS", publicat per KNS ediciones.
El temari pel meu gust va estar molt ben estructurat, començant com ha de ser pel començament:
  • Comprendre l'origen del gos i perquè el concepte "dominància" no ens ajuda a entendre els gossos.

  • Estructura social canina: una perspectiva del rol de pacificació per mantenir la cohesió de grup.

  • Lectura del llenguatge corporal del gos.

  • Entendre la comunicació canina: els principis de la bona comunicació i perquè una senyal no és el mateix que un missatge. Exemples de mala comunicació que provoquen una escalada cap a comportaments agressius.

  • Rol de l'aprenentatge en comportaments agressius.

  • Com manejar les agressions a membres de la família, alterant el context i la percepció del perill.

  • Tractament de l'agressió.

  • Casos pràctics de comportament agressiu cap a membres de la família.

  • El camí cap a un enteniment més compassiu dels gossos.
Personalment em va encantar el contingut, els dos ponents, el professor Daniel Mills des d'un punt de vista més acadèmic i "científic" i Kendal Sheperd aplicant la part pràctica. Vaig acostar-me a parlar amb ells i em van comentar que a la universitat de Lincoln realitzen màsters molt interessants, portats pel mateix Daniel Mills, així que qui sap, potser ens tornem a veure.