diumenge, 30 de novembre del 2014

Els gossos vells

El passat 19 de novembre vam tenir la oportunitat de parlar sobre els gossos vells, en el programa "La verdad sobre perros y gatos" de ONDA CERO San Sebastián.

La millora de la qualitat de vida dels nostres animals a permès que els gossos cada dia tinguin una vida més longeva. Això ha comportat que problemes que abans s'atribuien simplement a l'edat, s'hagin estudiat més profundament fins a descobrir que els gossos també poden patir de malalties característiques de l'envelliment, com l'Alzheimer. 

El Síndrome de Disfunció Cognitiva (SDC, també conegut com a Alzheimer caní per la seva similitud) és un desordre neurodegeneratiu associat a l'edat. Sol presentar-se en gossos majors de 7 anys, i es caracteritza per una pèrdua de la capacitat cognitiva.


Tot i tractar-se d'un procés lent, que a l'inici pot passar desapercebut pel propietari, la seva progressió farà que amb el temps, les persones que conviuen amb l'animal notin com aquest es mostra menys actiu, canvia la seva forma d'interaccionar socialment (pot mostrar signes de dependència cap al propietari, agressivitat, estar més nerviós o irritable...) s'altera el seu cicle de són-vigilia (dorm durant el dia i es mostra inquiet per les nits), es desorienta en llocs coneguts, és incapaç d'aprendre coses noves i s'oblida de les que ja coneixia, pot tornar a fer les seves necessitats a casa, etc...

Uns hàbits de vida saludables, com mantenir rutines d'exercici físic, una correcta alimentació i, si és necessari, suplements, són de gran utilitat a l'hora d'enrederir l'aparició d'aquesta malaltia o, en el cas de que el gos ja mostri símptomes, d'enlentir-ne la progressió.  

No dubtis a preguntar al teu veterinari sobre aquest trastorn si tens un animal de més de 7 anys que comença a mostrar algun dels signes clínics que hem comentat. Ens ho han donat tot quan eren joves, el menys que podem fer és entendre'ls i acompanyar-los durant el seu envelliment. 

En el següent enllaç, podreu escoltar l'entrevista feta a ONDA CERO, a partir del minut 01:10:00.

Más audios en Onda Cero