dilluns, 13 de febrer del 2012

Comportaments agressius i comunicació

De vegades navegant pel facebook descobreixes coses molt interessants. Ara mateix, de casualitat, he vist un vídeo que crec que mereix que el compartim. 

Es tracta d'un vídeo de la Associazione Sportiva Cani per Caso, de Itàlia. En la seva web veureu com a Venècia, els companys de Cani per Caso disposen d'una escola d'educació canina molt interessant, amb diversos serveis entre ells l'interessantíssima rehabilitació fisioterapèutica en piscina.

El vídeo que us proposo s'anomena "Senyals de calma i Osmosis Emocional". El vídeo comença explicant com en una sessió individual, la pastora alemany Kira s'escapa de les mans de la seva propietària, i se'n va directament contra el Kamots mostrant comportaments agressius. 

Us deixo que el mireu, i tot seguit el comentem:


http://youtu.be/EmvXOU1iik0

Un cop vist el vídeo, m'agradaria comentar-vos varis aspectes:

Primer centrem-nos amb la Kira. Quan la Kira aconsegueix escapar-se de les mans de la seva propietària, se'n va directament cap a l'estímul que li provoca reaccionar agressivament, el Kamots. No obstant, tot i que hagués pogut completar l'escala d'agressivitat i mossegar-lo, res li impedia fer-ho, en el moment abans de tenir contacte físic es deté i continua bordant. El fet de que la corretja estigui al terra i no tensada, pot ser la raó per a que la Kira decideixi no acabar l'acció. Es tracta d'un comportament en el que barregem varis aspectes: 
  1. l'estímul "gos" genera por a la Kira.
  2. a base de trobades amb altres gossos, la Kira ha après que mostrant comportaments "agressius" pot fer desaparèixer l'estímul que li provoca la por: o bè per que l'altre gos se'n va, o bé per que la propietària se l'emporta. 
  3. la corretja genera conflicte: un gos lligat se li impossibilita la fuga, "obligant-lo" a reaccionar enfrontant-se al conflicte en comptes de evitar-lo. 

Per això, el fet que la corretja estigui al terra és tant important. A més, a la Kira se li trenca un altre "esquema": per molt que bordi per fer-lo fora, l'estímul que li provoca por (el Kamots) no se'n va. Per contra, el Kamots resta al mateix lloc, mantenint la calma, i no reaccionant al comportament de la Kira. Ja hem tallat el punt 3 i el 2. Ens queda el punt 1: "com que no tinc res que m'impedeixi fugir, el comportament per fer fora el gos no em funciona, i el gos no fa res que jo consideri amenaçant, començo a poder pensar i vaig veient que aquest gos no em fa tanta por". Tot això en una petita seqüència de comportaments i sobretot, de nul·la intervenció de les persones. 

Ara, fixem-nos amb el Kamots, un gos que tots volem tenir ajudant-nos en els nostres centres. Des del primer moment, el Kamots compren l'estat emocional en que es troba la Kira i actua en conseqüència. Fixem-nos com gira el terç anterior cada cop que la Kira l'amenaça, una senyal d'apaivagament molt forta. Com resta immòbil quan preveu que la Kira encara està massa alterada. Com espera amb paciència a que la Kira es vagi tranquil·litzant, fins que decideix el moment perfecte per posar-se a ensumar i demostrar encara més a la Kira que no és una amenaça. En aquest moment és quan la Kira comença a pensar, i a adonar-se de tot el que comentàvem anteriorment. Mica en mica, es va calmant, fins que arriba un punt en que s'adona que no té sentit mantenir-se en estat de' alerta i decideix tombar-se junt amb el Kamots. Després, aquest ens regala amb una senyal molt bonica, un badall que no té res a veure amb que el Kamots tingui son, si no que és una altre manera que té d'influenciar en l'estat emocional de la Kira, tranquil·litzant-la. 

Els companys de Cani per Caso parlen de "Osmosis Emocional". És la primera vegada que llegeixo aquesta denominació, però m'agrada molt el concepte.  

L'osmosis és el fenomen físic en el qual, i explicat d'una manera molt planera, si tenim líquid amb  poques molècules a la banda esquerra i líquid amb moltes més molècules a la dreta, el líquid de l'esquerra anirà cap a l'altre banda per equilibrar concentracions. Es tracta d'equilibrar la concentració de molècules de cada líquid. 


Si ara pensem en el concepte de "osmosis emocional", podem veure com en el fons, el que teniem és un gos a cada banda, un amb un estat emocional poc "carregat" i l'altre molt "carregat". I el que s'ha produït deixant que els gossos es comuniquin, és equilibrar "càrregues emocionals". 

Espero que trobeu interessant el vídeo, i us convido a opinar sobre el que hem vist, sobre el concepte d'osmosis, i sobre tot allò que volgueu. 

1 comentari:

Anònim ha dit...

Impresionante el video. Hay que ver como Kamots mantiene la calma. Me ha llamado la atención que entre todo el elenco de señales de calma que hace, está la de parpadear muy a menudo. Es evidente que si no se hubiera comportado así, Kira hubiera continuado adelante con su comportamiento. Valoro tanto a Kamots por su calma, como a Kira, que a pesar de estar en una situación de estrés agudo, ha podido entender las señales de Kamots e incluso acabar haciéndolas. Por desgracia en la vida cotidiana nos encontramos con perritos equivocados, NOOO, mejor dicho, con propietarios equivocados y a veces surgen conflictos que se podrían evitar. Ojalá esto vaya cambiando. Una gran lección este video.