dimarts, 26 d’agost del 2014

Ring francès: els salts

En aquesta sèrie d'articles, que teòricament seran tres i que espero acabar algun dia, faré  una petita explicació acompanyada de vídeos del meu esport, l'esport que practiquem l'Espiona i jo i que ens apassiona, el Ring francès. 

Com ja he escrit altres vegades, el ring francès consta de 3 parts: els salts, l'obediència i els exercicis de protecció/mossegada. 

Al mateix temps, les proves de ring es divideixen en quatre nivells segons dificultat i nombre d'exercicis, que seguint l'ordre de més senzill a més dificultat trobem el Brevet, seguit per Ring 1, Ring 2 i Ring 3. 

En aquests article parlarem del salts, potser una de es parts més espectaculars del Ring:


Tenim tres tipus de salts, la "Haie" (salt d'alçada), la Longueur (salt de longitud) i la Palissade.

Haie:


El salt d'alçada consisteix en saltar un obstacle sense tocar les barres, i un cop l'ha superat es demana que resti quiet sense moure's, per tornar-li a demanar que salti i es col·loqui al nostre costat. El gos, per tant, ha de superar l'obstacle dues vegades. Mentrestant (i això és una constant en tots els salts de Ring), el guia no es pot moure del seu requadre i no pot fer cap gest ni ajuda al seu gos. 




L'alçada de la Haie varia en funció del grau en el que estiguem competint:
  • Ring 1: de 0,90cm a 1m, havent de saltar 1m per aconseguir la màxima puntuació.
  • Ring 2: de 0,90cm a 1,10m, havent de saltar 1,10m per aconseguir la màxima puntuació.
  • Ring 3: de 0,90cm a 1,20m, havent de saltar 1,20m per aconseguir la màxima puntuació. 


Palissade:


La palissade és potser un dels salts més espectaculars i alhora perillosos del Ring. Igual que la Haie, el gos ha de superar l'obstacle una primera vegada, col·locar-se a l'altre banda del salt, i esperar a que el seu guia li torni a indicar que salti per finalment col·locar-se al costat del guia. 

Degut a l'alçada d'aquest salt, durant els entrenaments ens ajudem d'una rampa per a que el gos no rebi l'impacte de la caiguda i les seves articulacions no se'n ressenteixin a la llarga. No obstant, el dia de la prova aquesta rampa d'ajuda desapareix.  




L'alçada varia en funció del grau en el que estiguem competint:
  • Ring 1: de 1,70m a 1,90,  havent de saltar 1,90m per aconseguir la màxima puntuació. 
  • Ring 2: de 1,70m a 1,80m, havent de saltar 1,80m per aconseguir la màxima puntuació.
  • Ring 3: de 1,70m a 2,30m, havent de saltar 2,30m per aconseguir la màxima puntuació. 

Longueur:


A diferència de la Haie i la Palissade, la longitud és un salt únic, no té retorn. Un salt molt bonic a l'hora que tècnic.




i com sempre les mesures varien en funció del grau:
  • Ring 1: de 3m a 3,50m, havent de saltar 3,50m per aconseguir la màxima puntuació.
  • Ring 2: de 3m a 3,50m, havent de saltar 3,50m per aconseguir la màxima puntuació.
  • Ring 3: de 3m a 4,50m, havent de saltar 4,50m per aconseguir la màxima puntuació. 

Graus:

En Ring1, només haurem de superar un dels tres salts, a escollir pel guia. A partir del grau Ring2, obligatòriament s'hauran de realitzar els tres salts.



Un aspecte que no hem comentat és que el reglament ens permet ser una mica "estrategues" a l'hora de planificar els nostres salts. Posarem per exemple la Longueur:

La Longueur de Ring 3 a 4,50m és un exercici de 20 punts. Tenim 3 intents per a que el gos faci el salt net, sense tocar les barres (excepte la primera, que no penalitza) ni la planxa del final. Si ho fes a la primera, tindríem els 20 punts.

Per cada salt fallit, perdem 1 punt en el cas que hagi tocat el salt o 2 punts en el cas de que el refusi, però mantenim els 3 intents. És a dir, si toqués el salt dues vegades, però a la tercera o fes bé, tindríem els 18 punts. Si refusés el salt dues vegades però a la tercera el saltés, tindríem dues penalitzacions de -2 punts, ens quedaria una puntuació de 16 punts.

Però si en els tres intents, el gos no saltes o toques l'obstacle, ens quedaríem amb 0 punts. 

Difícil, oi?

Doncs com comentava, el reglament de Ring ens permet ser una mica estrategues amb aquest aspecte. Sabem que tenim 3 intents per fer cadascun dels salts. Si no volem començar arriscant la màxima puntuació, podem començar fent saltar el gos a 4m en comptes de 4,50m. Això no ens donarà els 20 punts, només 16, però el salt és més senzill i és més probable que el gos ho faci bé a la primera. Un cop hem fet un salt correcte a 4m, podem demanar que allarguin el salt fins a la màxima mesura i ens continuen quedant 2 intents, però amb la diferència que, si falla en aquests dos intents de saltar a 4,50m, ens quedem amb la puntuació dels 4m, és a dir 16 punts (no ens comptaran les penalitzacions per refusar salt o tocar-lo). Per contra, si salta bé els 4,50 en algun dels intents que ens queden, ens quedaria la puntuació màxima de 20 punts.

Si demanéssim directament el salt a 4,50 en el primer intent i refusés o toqués, ja no podríem demanar que ens rebaixessin el salt, el gos hauria de saltar a aquesta longitud i "resar" per a que salti bé en els 3 intents que tenim. A més, hauríem de comptar les penalitzacions sobre del salt (si refusés dues vegades el salt i ho fes bé a la 3a, 20-2-2= 16 punts, ens quedaríem amb la mateixa puntuació d'un salt a 4 metres amb la diferència que hem cansat el gos amb 3 salts). I si el gos no salta en cap dels intents, evidentment l'exercici compta com a 0.

Així es pot pensar... que fàcil no? fem tots els salts de curts a llargs, i assegurem punts... i després demanem més longitud/alçada ens els següents intents... doncs sí però no. Es podria fer, però hem de tenir en compte que després dels salts vindran els exercicis d'obediència, i després de la obediència vindran els exercicis de protecció, tot seguit, sense parades ni descans. Així que si "fonem" el gos amb els salts, quan arribin els atacs no tindrà forces per aguantar l'exigència d'aquests exercicis (dels quals en parlaré més endavant en algun article.... :) ) .



Espero que aquest petit post hagi servit per començar a conèixer aquest esport tant bonic, tant espectacular i a l'hora tant complicat i exigent. La propera entrega serà explicar els exercicis d'obediència de Ring, molt criticats (i m'incloc en aquestes crítiques) per ser "suposadament" poc exigents, però és com tot... un cop t'hi poses, un seguiment amb morrió, un apport "perdut" o un "endavant" no són tant fàcils com semblava a priori... :)